Estat d’alerta de Sequera
Avui 13 de juny de 2023, s’ha publicat al DOGC la RESOLUCIÓ ACC/2048/2023, de 9 de juny, per la qual s’actualitzen els estats de sequera pluviomètrica en diverses unitats d’explotació i es declara l’estat d’alerta per sequera hidrològica a la unitat d’explotació del Consorci d’Aigües de Tarragona.
El Govern de la Generalitat juntament amb la Comissió Interdepartamental de Sequera (integrada pels departaments de Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut) en reunió mantinguda en data 30 de maig de 2023 ha proposat que la unitat del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que actualment està en situació de prealerta, passi a l’escenari d’alerta.
Aquesta decisió ha estat adoptada arran del descens de reserves de l’embassament de Mequinensa, que és l’indicador que fixa el Pla de Sequera corresponent a la part catalana de l’Ebre (elaborat per la CHE) i, com a mesura preventiva, s’ha decidit que el sistema del CAT entri en l’escenari d’alerta
El municipi ha d’implantar les restriccions establertes per l’ACA en estat d’alerta de sequera, a banda d’aquestes el consistori ha decidit fer el tancament provisional de les dutxes com a mesura d’estalvi d’aigua.
A continuació es mostra el resum de les restriccions d’aigua per a municipis en estat d’alerta.
1. REGS DE JARDINS I ZONES VERDES (PÚBLIQUES I PARTICULARS)
- Només es pot regar en l’horari de menor insolació, de 20h a 8h
- No es pot regar si ja ha plogut
- El reg de jardins particulars es pot fer, màxim dos dies per setmana. Si no s’estableix cap altra norma, els habitatges amb numeració parella regaran dimecres i dissabtes. Els de numeració senar dijous i diumenges.
- En cap cas es pot superar una dotació per reg de 1,5 l/m2 i dia (450 m3/Ha/mes)
2. FONTS ORNAMENTALS
- Totalment prohibit l’ompliment parcial o total de fonts ornamentals
3. NETEJA DE CARRERS, TERRASSES O FAÇANES
- Persones particulars: tan sols es pot realitzar amb pal de fregar, galleda i esponja o hidro netejadora a pressió. Està prohibit utilitzar mànigues d’aigua.
- Serveis municipals: prioritzar l’ús d’aigua no procedent de la xarxa o mínima despesa d’aigua.
4. NETEJA DE POLS EN SUSPENSIÓ A L’AIRE (pols en cas d’obres o vent …)
- Totalment prohibida la utilització d’aigua per evitar la pols en suspensió
5. OMPLIMENT DE PISCINES
- Es poden reomplir parcialment totes les piscines (públiques o privades, d’accés col·lectiu o individual) sempre que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, però només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
- No es pot omplir ni reomplir cap piscina que no tingui un sistema de recirculació de l’aigua.
- Es pot fer el primer ompliment de piscines que siguin de nova construcció i les que han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas.
- En centres educatius, es pot fer ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
6. NETEJA DE VEHICLES
Només es pot netejar el vehicle de la següent forma:
- Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.
- Fora dels establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.
- També es permet la neteja de vehicles fora d’establiments comercials si és necessari per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Dintre d’aquesta categoria s’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d’animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments, així com els vehicles de transport de residus. En qualsevol cas, la neteja es farà amb la mínima utilització d’aigua possible